Avoin hallinto

Avoin hallinto
Avoin

maanantai 13. huhtikuuta 2015


Mikä on hallintoministeri?


Suomessa ministeri on hallituksen (kutsutaan valtioneuvostoksi) jäsen. Suomessa on 12 ministeriötä. Jokaisen ministeriön johtaja on ministeri, mutta samassa ministeriössä voi olla useampiakin ministereitä. Valtiovarainministeriössä on valtiovarainministerin lisäksi jo monissa hallituksissa ollut hallinto- ja kunta-asioista vastaava ministeri. Nykyisessä hallituksessa tehtävä kuuluu liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle. Hänelle kuuluu valtiohallinnon kehittämiseen, valtion henkilöstöön, sähköiseen hallintoon ja palveluihin ja kuntien kehittämiseen liittyviä tehtäviä.

Eduskuntavaalien jälkeen nimettävän uuden hallituksen ministeri, joka vastaa hallinnon kehittämisestä on se ministeri, joka edustaa Suomen Helsingissä pidettävässä OECD-hallintoministerikokouksessa. Suomen ministerin OECD-maista tulevat kolleegat ovat usein myös valtiovarainministeriöstä, mutta hallintoministeri voi tulla myös pääministerin kansliasta tai sisäministeriöstä.

Suomessa ministerit nimitetään tehtäviinsä tasavallan presidentin avoimella kirjeellä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia Ministerin tehtävät jakaantuvat toisaalta toimintaan siinä ministeriössä, jonka päälliköksi tai jonka toimialaan kuuluvia tehtäviä hoitamaan hänet on määrätty, ja toisaalta toimintaan hallituksen jäsenenä. Hallituksen jäsenenä ministeri osallistuu työskentelyyn ministerivaliokunnissa ja yleisistunnossa sekä kun hallitus esittelee asioita tasavallan presidentille.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti